ARTIKEL SPA

2014-10-29

yogahelgtopphalsa

På Hooks Herrgård möts anor från 1300-talet och ett nybyggt spa med sjöutsikt och flera unika upplevelser.
AV: Sara Valfridsson

Hälsa & Fitness november 2014
”I den lilla småländska orten Hok, som ligger ett par mil söder om Jönköping, har ett innovativt spaparadis precis öppnat. Det måste upplevas tänker vi, och inleder vår spahelg med att hugga in på en underbar Afternoon Tea-buffé (dukas upp alla lördagar under november) med allt från scones, ost och marmelader till ostkaka med sylt och grädde.

HOTELL: Vi bor i den pampiga huvudbyggnaden, som med tillhörande flyglar och ladugårdar byggdes i slutet av 1700-talet. Vårt rum är rymligt, med badkar i badrummet och en mysig fönsteralkov med utsikt över Hokasjön som dagen till ära ligger blank som en spegel.

SPA: Den nybyggda 1300 kvadratmeter stora spaavdelningen, som öppnade 1 oktober i år, smälter perfekt in i omgivningarna och den övriga bebyggels- en, trots den råa betongen och plankorna som fortfarande doftar av granskog. Med fantastisk utsikt över Hokasjön, oavsett vilken av poolerna man befinner sig i, är det lätt för det rätta spalugnet att infinna sig. Arkitekten bakom Hooks Herrgård Spa & Fitness heter Per Öberg, som tidigare jobbat med bland annat Sturebadet och spaavdelningen på Grand Hotel i Stockholm. På Hooks Herrgård har man valt att bygga spaavdelningen kring nordisk badtradition med skandinaviskt spa efter Kerstin Florians idéer. Designen är inspirerad av platsens karaktär och skönhet, med det vackra läget precis vid sjön. Spat ligger gavel mot gavel med den gamla herrgården, och stenarna i gråstensterrasserna som fanns här tidigare har delvis förvandlats till fasad mot gårdsplanen och flyglarna. Själva spat är arrangerat i terrasser ner mot sjön så att man får en känsla av att gå i naturen utomhus. De svarta poolerna glänser likt skogstjärnar, och när vi glider ner i hydromassagepoolen utomhus stiger vatten- ångorna uppåt och blandar sig med den krispigt kyliga luften. När som helst under spavis- telsen kan man glida in i den generösa spabaren och avnjuta en smoothie, eller en räkmacka och ett glas bubbel om man känner för det.

I bastulandskapet finns förutom en traditionellfinsk bastu även en 40-gradig ångbastu som då och då avger en välgörande och aromatisk saltdimma i luften. Den som känner sig manad kan varva bastubadandet med ett snabbt dopp i den kalla poolen. I anslutning till den kalla poolen finns även ett kneippbad där vi låter våra trötta fötter vandra varv på varv mellan kallt och varmt vatten. Efteråt är det inte bara fötterna som har fått ny energi, utan hela sinnet fylls av samma känsla som man får när man tar det där första, lite för kalla badet en tidig försommardag. Ett stort plus i omklädningsrummet är de stora, separata duschutrymmena i frostat glas. Precis den typ av detalj som får ett lyxigt spa att skilja sig från ett trångt badhus…

BEHANDLINGAR: Många  spaanläggningar har en behandlingsmeny som sträcker sig över flera sidor, vilket kan göra det lite svårt att veta vad man ska välja. På Hooks Herrgård Spa & Fitness har man löst problemet genom att  gästen helt enkelt bokar en tid (60, 90 eller 120 minuter) och väljer om fokus för behandlingen ska ligga på ansikte, kropp eller fötter. När man sedan dyker upp för att få sin behandling finns tio minuter avsatt för ett skönt fotbad och en konsultation med en spaterapeut som skräddarsyr din behandling efter vilka behov du har och vilka resultat du är ute efter. Jag slår mig ner i en skön soffa, klädd i Josef Frank-tyg, i den ena av de generöst tilltagna spasviterna som är utrustade med bubbelbadkar och den innovativa horisontalduschen.

Hooks  Herrgård är den första spaanläggningen i Norden som erbjuder en horisontell dusch, där vattenkoreografier används för att harmoniera sinne, kropp och själ.  I samråd med spaterapeuten Amanda kommer jag fram till att jag vill göra en kroppspeeling, som följs upp av en uppstramande bodylotion som förstärks av en ingefärsdoftande kroppsolja (alla produkter kommer från 25-årsjubileran- de Kerstin Florian). Mellan varven får jag lägga mig i den horisontella duschen, och jag upplever att det blir en helt annan avslappning att duscha när man ligger ner. Via en panel på väggen väljer man mellan olika program beroende på vilken effekt – balanserande, avstressan- de eller energigivande – man är ute efter.

För ansiktsbehandlingarna jobbar man bland annat med Kerstin Florians avancerade och högeffektiva K-Lift-system för anti-ageing. Är man ute efter en kortare Quick Fix-behandling på 20 minuter, eller en färdig paketlösning, går det bra att boka in sig på det istället. Det finns även duobehandlingar, eller signaturbehandlingen Hooks Foursome i en privat spasvit där fyra personer får njuta av två timmars kvalitetstid i form av bubbelbad, horisontaldusch och en valfri 50 minuter lång kropps- eller ansiktsbe- handling – en perfekt avslutning på golfrundan månne?

Ett annat sätt att få ut mer av sin spaupplevelse är att göra Hooks Sparitual. Här ingår produkter från Kerstin Florian, och man får med sig instruktioner som guidar  en igenom de olika stationerna. Är man modig satsar man på sparitualen ”energi- kick”, men det finns även en ritual för ”trötta fötter och stel kropp”. Klockan 15.00 varje dag går det även bra att följa med på en guidad spatur.

TRÄNING: Hooks Herrgård är för många synonymt med golf, och den första golfbanan började byggas 1934, så golftraditionen här har över 70 år på nacken. Idag finns ytterligare en golfbana. I det nybyggda gymmet tränar du med fria vikter och konditionsmaskiner i en paviljong på spats tak som utgörs av en ”glaskub” med samma härliga utsikt över Hokasjön.
I det lika nybyggda yogarummet körs olika yogaklasser, och i 20-meterspoolen kan man delta i vattengympa några gånger i veckan. De tider som yogarummet är obokat går det bra att lägga beslag på det för kroppsviktsövningar eller stretching på egen hand.

RES HIT: Om du vill uppleva en nybyggd spapärla i vacker miljö som verkligen har det där lilla extra när det gäller innovativa behandlingar och upplevelser. Golfare kombinerar såklart vistelsen med en golfrunda.”
Läs artikeln i pdf