GOLFBLADET NR 3

2013-06-25

Golfbladet nummer 3 bild

Text: Fredrik Richter, Golfbladet

Några mil söder om Jönköping ligger den pampiga infarten till Hooks Herrgård där de första golfhålen vid den vackra Hokasjön anlades redan 1934. Det närliggande samhället hette fram till slutet av 1800-talet Lindefors, men bytte namn till Hok efter herrgården när järnvägen mellan Halmstad och Nässjö stod färdig. Hok innebar kortare namnskyltar längs järnvägen och när man ändå var inne på det spåret tog man bort ett ”o” i namnet och kom fram till Hok.

 

Makarna Stefan och Barbro Edberg och deras fyra söner är väldigt engagerade i anläggningen och har alla viktiga roller i verksamheten. Alla är dessutom mycket duktiga golfspelare. Jonas var tidigare VD en roll som nu Hans besitter. Hans var även instruktör på golfklubben och lärde bland annat lillebror Pelle att bli familjens bäste spelare som nu skördar framgångar på Challenge- och Europatouren. Calle ser till att fastigheterna och golfbanorna sköts på ett bra sätt tillsammans med duktige greenkeepern Henrik Wissinger. I 50 år har alltså familjen Edberg skött herrgården med stor kärlek och omsorg.

 

Skogsbanan och den äldre Parkbanan är lika populära bland klubbens medlemmar och gäster. Precis som namnet antyder är parkbanan öppnare och flackare och stundtals sanslöst vacker. Framförallt de sista nio där många hål spelas längs med Hokasjön är en fröjd för ögat.

 

Parkbanan är den något enklare och snällare av de båda. Greenerna är jämna och fina och riktigt snabba. Här har klubben tillsammans med banpersonalen verkligen lyckats med sin satsning de senaste åren. En skogsbana behöver längre tid att sätta sig än en parkbana. Så var fallet även på Hook. Åren efter invigningen av banan innebar en missad fairway ofta ett tappat slag och det fanns många träd vars placeringar förbryllade golfarna. Detta är nu åtgärdat och idag är skogsbanan en rolig utmaning med en mängd riktigt bra golfhål. Banan går igenom tät skog, ibland på gammal mossmark, vilket ger den en nästan ”trolsk” atmosfär.

 

Efter en lång dag med mycket golf stundar en god middag i den vackra restaurangen med utsikt över Hookasjön. Den utsökta måltiden kompletteras av åsynen av den majestätiska solnedgången och över kaffet i salongen en trappa upp kan man analysera och summera spelet på golfbanorna.

 

På Hooks GK och Hooks Herrgård sätter man en ära i att bevara gamla traditioner. En av dem är whiskygolfen som äger rum på våren och hösten. Hooks Herrgård arrangerade sin första Whiskygolf på prov 2008, satsningen blev en så stor framgång att man bestämde sig för att göra det till ett återkommande evenemang i april och oktober varje år.  Då kombineras sköna golfrundor med lärorika och smakrika whiskyprovningar under en helg. Samtidigt kan man passa på att leva klassiskt herrgårdsliv på en av Smålands mest välbevarade herrgårdar.

 

Att Hooks Herrgård är en av landets mest populära konferensanläggningar är inte svårt att förstå. Med 105 rum, 236 bäddar och två golfbanor finns inte mycket att klaga på. Det finns här även 20 konferensrum och efter en dag av konferens eller golf finns en mängd aktiviteter att göra i den vackra miljön. Läget är dessutom perfekt för konferens, företagsgolf eller en golfhelg med vännerna i en härlig herrgårdsmiljö. Det är bara några timmars bilfärd oavsett om du kommer från Stockholm, Göteborg eller Malmö och väl framme kan du låta bilen stå några dagar och njuta av bra golfbanor, god mat och ett mysigt boende.