HERRGÅRDSPILSNER

2019-08-20

Herrgårdspilsner – Hooks Herrgårds eget öl

Marbäcks Bryggeri drivs av Tomas Sjögren och är, precis som namnet antyder, beläget i Marbäck utanför Ulricehamn. Här produceras Hooks Herrgårds öl.

Ölen som Tomas Sjögren producerar i sitt mikrobryggeri utanför Ulricehamn brukar ofta beskrivas som “ett genuint hantverk”, vilket även är en bra beskrivning av hur han ser på ölbryggandet. Av Marbäcks friska vatten skapas här, tillsammans med noggrant utvalda råvaror och med inspiration från bygden och dess historia, smaker utöver det vanliga. Allt eftersom Marbäcks Bryggeri har utvecklat sitt hantverk och sina produkter har dess öl letat sig in i allt fler Systembolag och till allt fler restauranger. Hög kvalitet och goda smaker är en vinnande kombination.

För två år sedan inledde Marbäcks Bryggeri och Hooks Herrgård ett samarbete vilket har resulterat i ölen Herrgårdspilsner och Hooks Herrgårds-IPA. Tomas Sjögren berättar:
– Herrgårdspilsnern är en pilsner med Marbäcks egen touch, lite fruktigare i sin framtoning än en vanlig pilsner.

En traditionell pilsner är något beskare och strävare medan Herrgårdspilsnern är lättdrucken, ljus och fin. Jag tror att den passar de flesta.

– Hooks Herrgårds-IPA har också en lite annorlunda stil. En IPA är normalt väldigt besk men Herrgårds-IPA:n är mjukare och rundare i sin framtoning. Den ska ha mycket smak men
inget som stör, den ska bara vara väldigt god att dricka.

Utöver de två Hooks Herrgårds-ölen som Marbäcks levererar har barchefen Kristian Nagy även valt att ta in en lite speciell öl.

– Det är en veteöl som vi efterjäser med hallon. Den passar otroligt bra när man kommer in efter att ha spelat en runda golf. När man dricker den så känner man först en tydlig veteölsmak som ganska snabbt går över in i en syrlig hallonsmak. En iskall sådan funkar alldeles utmärkt på en varm smak. En iskall sådan funkar alldeles utmärkt på en varm sommardag.