Bastuupplevelse Aufguss

Aufguss är en aromaterapeutisk terapiform som utförs i bastun, som betyder ungefär ”hälla på”. Det är en gruppaktivitet eller badritual som utförs av en värd/värdin­na – Gusvärd, som är med inne i bastun under själva ritualen. Den ger förnyad energi, smidig hud och inte minst en utrensande effekt. Under ritualen arbetar Gusvärden med rena eteriska oljor på varma bastulavar där det skapas värme och ånga som sprider aromaoljan i bastun. Gusvärden svingar den varma luften med handdukar och doserar luften i olika riktningar mot gästerna. Aufguss är en upplevelse som lämnar alla sinnen berörda och ger fantastiska effekter.

På Hooks Herrgård erbjuder vi en 45-minuters aufgussritual. I ritualen växlas värmen i bastun med kylande vatten och is och utförs i tre sittningar. Mellan sittningarna går man ut ur bastun, kyler ner kroppen och skrubbar bort torr hud och slaggämnen. Du får även behandling med vårdande hårinpackning och får känna effekten av hus Kerstin Florians Fussbalm får energin att flöda från trötta fötter och stela kroppsdelar. I slutet av ritualen får huden näring med vårdande produkter för kropp och ansikte för att behålla och förlänga effekten av herrgårdens aufgussritual. Detta är en upplevelse du inte får missa.

Effekter av Aufguss:

  • Stärker kroppens rening (detox)
  • Stärker immunsystemet
  • Stärker nervsystemet
  • Ger kroppen energi och styrka
  • Mentalt avkopplande
  • Muskelavslappnande
  • Ger huden lyster

Den höga temperaturen i bastun gör att de vita och röda blodkropparna reagerar i tron att kroppen har feber. Immunsystemet aktiveras och bakterier och virus transporteras bort. Beroende på vilka eteriska oljor man använder får man olika effekter. Under ritualen tas oljorna upp både via andningen och huden, man kan beskriva det som att dricka örtte via huden. De eteriska oljorna har direkt förbindelse med det limbiska systemet och hypotalamus, det centrum i hjärnan som bland annat styr vår hormonproduktion, temperaturreglering och ämnesomsättning. När vi utsätts för växelvis värme och kyla ökar cirkulationen, hjärtat pumpar runt blodet snabbare och syresättningen till kroppens celler ökar. Hela kroppens ämnesomsättning och reningsprocess stimuleras och huden vidgar och drar i hop sig, vilket ger en spänstigare hud.

Kostnad aufgussritual 45 minuter

Mån-tors   350 kr/person (4-10 personer/sittning)
Fre-Sön     450 kr/person (4-10 personer/sittning)