Skomakarens Kammare

vandra

Upptäck den gamla grottan med en egen historia. En promenad till Skomakarens Kammare tar ca en timma och 20 minuter. Man kan gå dit på egen hand eller tillsammans med guide.

Vem var då skomakaren?

Ödestuguskomakaren var ingen hjälte. Han var inte tapper på något vis och önskade bara sköta sitt jobb i lugn och ro. Sitta vid sin tavla omgiven av valda representanter för bygdens folf, becka sin tråd och slå in piggen, byta några ord och få höra lite nytt. Han var en fridens man – tills ofreden kom.

En efter en av manfolken kallades in under farorna. De lämnade sin bygd, men ingen kunde ställa garantier för att man skulle få gå hem till denna fridens landsända igen. Skomakaren blev rädd – kanske var det hans tur nästa gång? Inför detta hot beslutade han att som det numera heter – gå under jorden.

Skomakaren visste vart han skulle ta vägen. I den otillgängliga ravinen där ”Hästgången” sorlade fram, under jätteblocken, strax innan den tonade ut i ”Lyngamadskärren”. Där fanns det en möjlighet att hålla sig dold under lång tid. Här fanns alla möjligheter – fisk i ån och fågel i skogen. Vatten skulle inte fattas och ved fanns i överflöd. Så en dag var skomakaren försvunnen. Ingen visste vart – men borta var han. Inte förrän kyrkklockorna förtäljde att kriget var slut dök han upp igen.

Det finns en annan historia om att skomakaren flydde från en farsot som ödelade hela socknen och gav den sitt namn: Ödestugu. Skomakaren skulle vara den ende som överlevde katastrofen… Hur som helst, så har talet om denna händelse länge levt i bygden.