KUNGLIGHETER

2019-08-28

Det är klart att en herrgård med anor från 1300-talet har stått värd för en del kungabesök genom åren. Men visste ni att Hooks Herrgård även har en egen samling med kungaporträtt?

I slutet av 1800-talet hette Sveriges konung Oscar II. Han blev känd för att vara den sista unionskungen, unionen levde till 1905 och Oscar II till 1907.

– Oscar II var en fena på att åka runt och inviga badanstalter i Sverige, och för att kunna göra det i lugn och ro lät han sin gemål, drottning Sofia, bo på Hooks Herrgård ett antal somrar i slutet av 1800-talet, berättar Barbro Edberg.

På den här tiden var järnvägen nybyggd och Hooks Herrgård hade precis som idag både en järnvägsstation i närheten och ett perfekt läge mittemellan de svenska kusterna.

– Han lät Sofia bo här månadsvis några somrar medan han åkte till västkusten och var på badanstalter och förlustade sig, både i Varberg och Marstrand. Drottning Sofia var en framgångsrik drottning på så vis att hon har namngett en del institutioner i Stockholm, inte minst grundade hon Sophiahemmet, säger Stefan Edberg.

När var den senaste gången Hooks Herrgård fick besök av en kunglighet?

– Det var när Carl XVI Gustaf åkte på Eriksgata genom Sverige 1975. Då var han här på lunch, men sedan dess har vi inte sett röken av honom, säger Stefan Edberg.

Men på en del sätt har man alltid kungligt sällskap på Hooks Herrgård. Här finns nämligen en komplett samling kungaporträtt, även kallad kungalängd.

– Genom en god vän fick vi förmånen att låna originalen från Gripsholms slott för att köra dem i en bepansrad bil till en ateljé där de fotograferades. Sen ordnade vi med inramning av alla porträtt och har hängt upp dem i successionsordning, från Gustav III fram till vår nuvarande kung, förklarar Stefan Edberg.