Herrgårdshistorik

ute_historsik_hook

Hooks Herrgård med anor från 1300-talet. Den förste kände ägaren var Herger Joarsson, en föregångare till ätten Oxenstierna. Herger skänker Hooks Herrgård till Nydala kloster och det förblir i dess ägo fram till reformationen.

1700-talet

På 1700-talet träder adelsfamiljen Stedt in i Hooks Herrgårds historia. Nils Stedt var gift med Anna-Maria Linroth från Bergslagen. Nils Stedt var även lagman vid Göta Hovrätt. Han dömde där en häxa, kallad Kapten Elin, till döden för att ha tjuvmjölkat till sina barn. Hon uttalade då en besvärjelse över honom och till tredje led. Hennes dödsdom var det sista han undertecknade, därefter blev han lam i höger sida av kroppen.

Nuvarande huvudbyggnaden

Den nuvarande ståtliga huvudbyggnaden och flyglarna byggs 1778-1786. Kanske hade man byggt allt för storslaget och därför kommit på ekonomiskt obestånd. 1810 går Hook ur släktens ägo och en tid av täta ägarbyten följer. Somrarna 1895 och 1896 vistas drottning Sofia på Hooks Herrgård. Hon har blivit ordinerad den fina lantluften och det hälsosamma vattnet för hälsan. Hon får här besök av såväl Oscar II som prins Eugen. Bland ortsbefolkningen var det ett folknöje att vallfärda till Hooks Herrgård för att se de kungliga. 1912-13 säljs Hooks Herrgård till Munksjö och blir sommarresidens för disponenten.

Pensionat 1923

1923 är det år då Hooks Herrgårds hotellhistoria börjar genom att friherrinnan Lillemor Åkerhielm med stöd av Rudolf Isoz startar pensionatsrörelse. Till att börja med i liten skala med ett fåtal gäster, men dåtidens kändisar hittar hit och allt eftersom renoverar man och inreder fler rum i flyglarna. 1934 byggs de första fyra golfhålen. Golfbanan var den tolfte i landet.

Familjen Edberg

1963 är ett annat viktigt år i Hooks Herrgårds moderna historia. Då träder familjen Edberg in genom att Sigvard Edberg tillsammans med Steiner Öster köper Hooks Herrgård av Munksjö. De börjar nu satsa på konferensverksamhet och de gamla ekonomibyggnaderna omvandlas till konferenslokaler.

Familjen Edbergs Hotell bildas 2003, där Hooks Herrgård tillsammans med Aspa Herrgård, Körunda Golf- och Konferenshotell, Ski Lodge Lindvallen, Starby Kungsgård och Åkerby Herrgård ingår. 2007 avyttras de andra hotellen och Familjen Edbergs Hotell existerar inte längre, utan idag arbetar samtliga hotell på egen hand.

Hooks Herrgård drivs idag av tredje generationen Edberg, med Hans Edberg som VD och fjärde generationen servar nu våra gäster på anläggningen.

Spa & Fitness

Efter många års planering öppnades 1300 kvm spa intill herrgården i oktober 2014. Arkitekt Per Öberg designade spat och tillsammans med Kerstin Florian AB utvecklades ett unikt behandlingskoncept.

golf 30-talet_235x140 salong_historsikt_hook_220x140