Utflykter inom 5 mil

Lyngemadssjön

Runt Lyngemadssjön kan du uppleva en spännande och mycket varierad natur med flerhundraårig skog, bergbranter, myrmark och en grotta. Miljön i reservatet ger många ovanliga fåglar, mossor och lavar möjlighet att leva här. Om du har riktig tur kanske du får en glimt av uttern i Hästgångsån.

Mer om Lyngemadssjönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Naturreservat Hatten

Naturreservatet Hatten ligger strax öster om Svenarum i Sävsjö och Vaggeryds kommuner, 20 km söder om Hooks Herrgård. Den gamla barrblandskogen med inslag av lövträd och rikligt med död ved, har gett förutsättningar för många ovanliga och sällsynta arter av mossor och lavar att trivas i Hatten. Exempel på arter som förekommer är långfliksmosa, kattfotslav, garnlav, lunglav, grön sköldmossa och vedtrappmossa. Här kan du även få se och höra skogshönsen tjäder, orre och järpe. Hatten är ett relativt välbesökt område. Vrigstad Värdshus ordnar, i samarbete med jaktlaget, älgsafari i området. För det ändamålet finns det iordningställda och underhållna strövstigar. I norra delen, vid Puttebäcken, finns ett vindskydd med eldplats.

Mer information om Naturreservatet Hatten

Möbelriket

Sonarps Interiör ligger endast ett par kilometer från Hooks Herrgård. I länet finns Swedese Möbler, Kinnarps, Byarums Bruk, Skillingaryds Designcenter. I Värnamo kan man studera Bruno Mathssons verk och vill man besöka Svenssons i Lammhult och Norrgavel ligger det ca 7 mil från Hooks Herrgård.

 

Tändsticksmuseet

I Jönköping finns världens enda tändsticksmuseum, inrymt i den vackra träbyggnad från 1848 som var den första tändsticksfabriken i staden. Följ med på en spännande färd från träd till färdig tändsticka. I museet berättas levande tändstickshistoria. Du möter både människor och maskiner som byggde upp tändsticksindustrin och utvecklade den till ett världsföretag. Här finner du en tändsticksarbetarebostad, en spännande film och tusentals askar och etiketter. I museibutiken kan du botanisera bland askar, etiketter och mycket mer.

 

Vrigstad – en antikaffärsby

I Småland finns det mängder av små guldkorn när det gäller antikviteter. Vrigstad är en liten ort som ligger tre mil söder om Hooks Herrgård. En perfekt söndagsutflykt för den som gillar antikaffärer. Hittills är det sex handlare som har verksamhet här: Claes Lamme Antik och Saga Antik håller till i samma lokal, och så finns Vrigstad Antik och Inredning, och Antika Rum. Här finns också Patina antikviteter & byggnadsvård med allmogemöbler, möbler av högreståndskaraktär samt bruks- och samlarföremål. De delar lokal med Antikt och gjutjärn, som vid sidan av renoverade kaminer säljer roliga och udda antikviteter.

A6-Center

Passa på att starta med julhandeln innan alla andra gör det! På A6 Center, i Jönköping, finns allt du behöver och lite till: Frisörer, resor, kläder, skor, väskor, parfym, leksaker, blommor, böcker, telecom, kameror, guld, klockor, glasögon, inredning, hälsokost, godis, hemelektronik och sportartiklar.

Upptech

Upptech har flera spännande utställningar och experiment för både ung som gammal. Här finns också en shop och ett café som du kan besöka när du är på Upptech. Upptech ligger i Jönköping.

Leos Lekland

Ett lekhus för alla barn ligger i Jönköping. När man har betalt entré kan barnen leka så mycket de orkar. På Leos Lekland finns olika typer av rutschbanor, en del med åkbräda, i andra landar man i bollhavet. Olika klätterställningar och studsmattor roar några, medan en lugn lekhörna är perfekt för de yngsta barnen. För föräldrarna finns det sköna soffor att koppla av i och ett café för att fylla på med energi.

 

Rosenlundsbadet

Vatten väcker leklusten hos alla, och vatten är alltid bra träning så fort man börjar simma, springa, skvätta och busa. I
Rosenlundsbadets äventyrsbad sätter vågor, vattenfall och strömmar extra fart på barn och vuxna. Och mamma och pappa får mer än gärna åka vattenrutschbana. Vill du pröva modet får du klättra upp i hopptornet. Du fikar på palmstranden, kopplar av i bubbelpoolen och även på vintern kan du simma ut i det fria. Rosenlundsbadet finns i Jönköping.

 

Boda Borg

Boda Borg har någonting för alla, det är svårt att tro, men det stämmer faktiskt. Här trivs 60 åringen lika bra som 7 åringen, och det är bland annat det som gör Boda Borg så bra för famlijen, och därför hamnar de alltid bland favoriterna när familjerna själva får bestämma vilka resmål de gillar bäst. Boda Borg ligger i Sävsjö, 4 mil från Hooks Herrgård

I Sävsjö finns även ett äventyrsbad.