VINNET.SE

2013-04-30

vinnet 680x280

Att göra en herrgårdsweekend tillsammans med vänner eller sin respektive är ett uppskattat nöje som numera är en värdig utmanare till utlandsresor och storstadsweekends. Ofta räcker det att komma iväg en natt eller två från vardagen och det egna hemmet för att slappna av och få semesterkänsla. Erbjuds dessutom charmiga rum, delikat frukost, uppskattade dagsaktiviteter och, givetvis, en god middag med ackompanjerade drycker så får vi faktiskt in alla de kriterier som vi efterfrågar av en resa.

 

Att välja vilken av landets alla herrgårdar man ska resa till är dock en utmaning. Det finns många orter som lockar med bedårande herrgårdar i vacker och rofylld miljö och med matsalar som erbjuder så väl lokala som internationella kök. Hooks Herrgård ligger strax utanför Jönköping med ungefär samma avstånd till så väl Stockholm, Göteborg som Malmö. Här, med anor från 900-talet, har det lilla samhället Hooks levts och utvecklats med åren. Hooks Herrgårds första dokumenterade ägare var Herger Joarsson som tillhörde släkten Oxenstierna. Hans sigill finns dokumenterad på avtal med datering från 1354 och sedan dess har också Hooks Herrgård cirkulerat i flertalet dokument och historier genom tiderna. Är man intresserad av vår historia bör man absolut be någon i personalen att få en kort rundvandring där de kan berätta om både kungar och krig som passerat här.

 

Hur spännande historien än är så besöker de flesta dock inte Hooks Herrgård just av den anledningen. Det stora dragplåstret här är istället golfen som ligger på behändigt avstånd endast ett femtiotal meter från herrgården. Under sin vistelse kan man njuta av inte bara en utan två vackra 18-hålsrundor som både börjar och avslutas vid_klubbhuset strax nedanför herrgården. Kan eller vill man inte spela så kan man nöja sig med att öva svingen på ranchen eller_bara njuta av att se andra öva, kanske skönt tillbakalutad mot husväggen där solen kan värma och Chablisvinet svalka. Eller så går man en kurs och lär sig!

 

På anläggningen finns också en modern konferensbyggnad som i den största lokalen Rännet rymmer 300 personer. Hotellrum finns i herrgården samt i sju andra byggnader på området. Många av rummen har genomgått en grundlig renovering och har numera har en traditionell skandinavisk touche med ljusa färger och genuina material. Med tanke på de många olika husen finns det rum som ska passa de flestas önskemål och smak. Vill man slå på stort så är sviten i Sörlängan med egen uteplats och jacuzzi kanske just det du söker?!

 

”Äta bör man annars dör man”, få saker är väl så sant som denna vers. Bor man på Hooks Herrgård så ska man inte behöva gå hungrig. Dagen inleds med en mycket generös frukost där lyxiga inslag som färskpressade juicer, smoothies, nygräddade våfflor och annat varmt samsas med ägg, yoghurt, färska bär och bröd med en mängd pålägg. Under dagen finns så väl lunchbuffé som affärsluncher om man inte föredrar att äta i golfrestaurangen som erbjuder enklare luncher som passar perfekt mellan rundorna. Se till att röra er ordentligt så att ni till middagen är riktigt hungriga. Njut med fördel av ett glas vin i den trevliga baren, kanske ett glas vitt från Veneto som görs av den Italienska producenten Ca´Rugate för 95 kr/glas, 345 kr/flaska eller, om man föredrar rött, från producenten Da Vinci som håller till i Toscanas område Chianti och vars viner man får för ungefär samma peng på Hooks Herrgård.

 

Vill man verkligen känna tidens vingslag så är det i någon av de vackra salongerna man bör sitta ner med vinet. Man har varit noggrann med att bevara detaljerna tidstypiska även om renoveringar har tagit plats ett flertal gånger. Det är nästan så att man vill ta på sig en krinolin eller något annat som passar den gångna tidens mode när man befinner sig här. Champagne hade vi med fördel velat dricka ut vackra champagne skålar men vi håller med om att glasen som de exklusiva dropparna serveras ur är betydligt bättre för att verkligen kunna känna vinets doft och smak. I miljön väljer vi champagne från producenten Diebolt-Vallois och då deras underbara Blanc de Blancs från 2005, 795 kr/flaska.

 

När det så börjar bli dags för middag serveras den en trappa ner där man sitter med utsikt över sjön. Menyn är kort men exklusiv, med fördel väljer man en två eller tre rätters meny där rätter som sallad Nicoise med vaktelägg eller svensk oxfilécarpaccio med löjrom och parmesanchips finns att välja på till förrätt medan varmrätterna bland annat erbjuder Havskatt med friterat ägg och sidfläsk samt kalvfilé med fylld lök och grönsaksrisotto. Från vinlistan kan man välja godsaker som Sydafrikanska De Toren Z, 125 kr/glas, 495 k/flaska eller varför inte eleganta Clos du Val Zinfandel från Napa Valley i USA i samma prisläge. På den vita sidan hittar vi Sancerre Les Charmes från Frankrike, Dr. Pauly-Bergweiler Trocken från Tyska Mosel men även här en del gott från Nya Världen så som Sydafrikanska Rijk´s touche of Oak som är en fin Chenin Blanc med härlig frukt och inslag av honung samt, givetvis, rostad ek.

 

Sommerlier Christian Bävemark är, som sig bör inom yrket, passionerad av ämnet vin. Det märks när man börjar prata vin med honom och frågar om det finns något utöver den lilla vinlistan att få prova. Det visar sig att Hooks Herrgård har en ansenlig vinkällare som gömmer en lång lista av viner från världens bästa områden. Bordeaux och Bourgogne finns givetvis representerat här men även italienska Piemonte, Champagne, Rioja, Kamptal, Mosel bara för att nämna några av Gamla Världens områden. Vill man dricka något lite extra gott så tveka inte att be Christian eller någon annan i den duktiga personalen om råd och hjälp!

 

För att få insupa den karaktäristiska miljön rekommenderas att avsluta middagen med kaffe och avec i någon av salongerna. Här finns flera olika sittgrupper där man kan slå sig ner oavsett storlek på sällskapet. Att mätt och nöjd se solen försvinna ner över den vackra naturen och summera dagen gör man nog trevligast just här. När tröttheten kommer krypande är det inte långt till sitt rum där man efter dagens aktiviteter sover gott och kan glädja sig åt den dignande buffén som frukosten kommer att utgöra i morgon. Så har man inte tid med en veckas semester eller inte känner för att uppleva storstadspuls utan snarare varva ner och njuta av stunden tillsammans är Hooks Herrgård ett strålande alternativ.

 

Text: Anna Lindgren, vinnet.se