WELLNESSGIUDEN.SE

2012-11-19

Vackert, vackrare, vackrast! Magisk solnedgång över Hokasjön

Att resa runt i Sverige med tonåringar kan ha sina utmaningar. Att hitta bra hotell att övernatta på är en. Att den ena tonårssonen dessutom har blivit ”nästan vegan” sätter ytterligare en krydda i tillvaron. Tre mil söder om Jönköping, mycket vackert beläget vid Hokasjöns strandkant, ligger sjuttonhundratalsherrgården Hooks herrgård. Lite trötta och mycket hungriga anlände vi på kvällen. Vi fick en skymt av områdets alla byggnader och hann känna på den harmoniska atmosfär denna oas utstrålar innan vi klev in i den vackra huvudbyggnaden för att checka in.

Rummet vi bokat var en svit, en härlig vindsvåning i två etage, med plats för oss alla. Övervåningen hade en bred dubbelsäng och på undervåningen fanns en bäddsoffa. Det kändes luftigt, inredningen var klassisk med en touche av modern elegans. Vi bestämde oss för att göra oss mer hemmastadda i rummet senare och istället bege oss till matsalen för den efterlängtade middagen.

Nu kom det stora testet, skulle våra olika smaker kunna tillfredsställas? Det fanns en färdig trerätters supémeny, men den var inte tillrättalagd för en vegetarian. Kyparen var mycket tillmötesgående och trevlig och berättade för oss om historien med gården som ägs av familjen Edberg. Med maten var det inga problem. Jag som inte äter kött fick en mycket god röding och sonen som varken äter fisk eller kött fick grekisk sallad till förrätt. Han var mycket nöjd, fetaosten var inte någon vanlig fetaost utan en riktig smakrik delikatess. Till huvudrätt fick han pasta med grönsaker, även detta var till stor belåtenhet. Och det mest imponerande var att serveringspersonalen hade sån koll att de kom och undrade om han ville ha något annat än cheesecake till efterrätt eftersom den innehöll gelatin.

Vid de andra borden satt en del konferensgäster och många golfspelare eftersom Hook även har två 18 håls golfbanor i den natursköna omgivningen. Jag hörde de andra gästerna tala om hur det varit på golfbanan under dagen, men stängde snabbt av mina öron och lät istället ögonen njuta av den vackra sjöutsikten.

Vi tog en promenad längs strandkanten, tittade in där bastun finns och gick förbi badtunnorna. Från hotellfönstret njöt jag länge av den magnifika solnedgången som var något av det vackraste jag sett och då har jag sett solnedgångar i alla världens hörn.

Vår vistelse avslutades med en enorm frukostbuffé som hade det mesta man kan önska av en hotellfrukost. De nygräddade våfflorna var pricken över i och både jag och tonåringarna kände oss nöjda med besöket på Hooks herrgård.
Cornelia Södergren