Historia 

Om du vill veta hur Sverige tedde sig på 1300-talet ska du fråga herrgården själv, det var nämligen någon gång då som första spadtaget för att bygga Hooks Herrgård beställdes. Herger Joarsson, föregångare till ätten Oxenstierna, är den första kända ägaren som njöt några goda år på Hook, innan han skänkte herrgården vidare till Nydala Kloster.

Hooks Herrgård blev adlad. Nästan i alla fall… Adelsfamiljen Stedt tog över på 1700-talet och började de förändringar som syns idag; flyglar och salonger och den ståtliga huvudbyggnaden. På adelsmässigt sätt hölls tjusiga bjudningar och kungligheter var ofta gäster. På denna tid levde även Kapten Elin eller Vita Frun som herrgårdens husspöke kallas.

Åren gick och år 1923 blev herrgården pensionat. Friherrinnan Lillemor Åkerhielm och Rudolf Isoz hade tagit över och byggde år 1934 vad vi idag anser en av herrgårdens allra viktigaste element; golfbanan, till en början med fyra hål. Inte konstigt att golfen nästan har kult-stämpel på herrgården.

Familjen Edberg

På 1960-talet hände det grejer. Då klev nuvarande ägaren, Familjen Edberg in i bilden. Med golfklubban i högsta hugg tog Sigvard Edberg (med stöd av Steiner Öster) över herrgården. Och trots att folk tydligen trodde Sigvard fått en ”knäpp” började han bygga konferenslokaler och bestämde: ”här ska spelas golf och konfereras”, och så blev det ju.

Men drömmarna stannade inte vid konferenser eller golf. År 2003 bildades Familjen Edbergs Hotell tillsammans med andra svenska anläggningar, som numer alla står på egna ben, så också Hooks Herrgård. Drömmarna innebar också att arkitekt Per Öberg ritade ett 1300 kvadratmeter stort spa som sedan 2014 vilar vid herrgården och Hokasjön.

Familjedrömmen består och fortsätter utvecklas, det lovar Hooks Herrgårds vd Hans Edberg, som tillhör den tredje generationen.

Jubileumsår 2023

I år firar vi 100 år som hotell och 60 år med Familjen Edberg som ägare. Barbro, Stefan och Hans Edberg berättar om herrgårdens historik, åren på Hook och visioner.

 

Se vår jubileumsfilm:

Se en kortare version