Cyclingjkpg 2

Cykelleder runt Hooks Herrgård

Med Hooks Herrgård som utgångspunkt finns nästintill oändliga möjligheter till naturnära cykelrundor på både grus och landsväg. Lugna småvägar, med lite trafik och lätt böljande genom landskapet ger goda möjligheter till både avkoppling, men också hård träning. Landsvägscyklisten, erfaren såväl som nybörjare, kan vända hem till herrgården för en välförtjänt middag eller en välgörande stund i spat.  

 

Grusvägarna i närliggande områden är något utöver det vanliga för den som vill vika av från asfalten. Oavsett om du sitter på en gravel bike eller mountainbike så är skogen och närliggande sjöarna Fängen och Lyngemadssjön med sina naturområden klart värda sina cykelmil. För MTB-entusiasten är det inte heller långt till Värnamo eller Jönköpings många mountainbike-banor.   

 

Hooks Herrgård bjuder in till härliga cykelupplevelser i vacker Småländsk skogsmiljö precis utanför dörren. Att ta med cykeln till Hook är lika självklart som golfklubborna. Ge er ut på egen hand, inspireras av våra ruttförslag eller hyr cykel och boka guide från Cycling Jönköping. Både för privatpersoner eller som konferensaktivitet.  

 

Platser att stanna till på:  

  • Lyngemadssjöns naturreservat; runt Lyngemadssjön kan du uppleva varierad natur med flerhundraårig skog, bergbranter, myrmark och ovanliga fåglar och växter. Att cykla runt Hokasjön eller besöka sjön Fängen är också guldkorn i närområdet. 
     
  • För den kaffesugna cyklister finns flera alternativ; Leva Café & Hemma (från och med slutet av april och framåt), Byarums Hembygdsgård (sommartid) och Ritz Konditori i Vaggeryd. Eller en längre tur till Rosettens Konditori i Taberg. 

  • Under längre cykelturer (och tuffare) kan du ta sikte på Tomtabacken västerut (Smålands högsta punkt), Tabergs topp (nordväst) eller klassiska Klevaliden i Huskvarna.  

 

Cykel handlar om upplevelser, träning, mat och avkoppling så oavsett om du laddar inför Vätternrundan eller vill hitta lugnet med en naturnära cykeltur så är Hooks Herrgård en perfekt utgångspunkt.  

Hyra cykel görs via Cycling Jönköping och förfrågan om guidning för privatpersoner via mail@cyclingjonkoping.com 

 

Cykelrutter

Grus 16k/20k. Lyngemadssjön runt  

I området norr om Hooks Herrgård ligger Lyngemadssjöns naturreservat med slingrande grusvägar som passerar porlande vattendrag och vacker skogsmiljö. Dessa två kortare  cykelrundor tar dig genom reservatet och tillbaka till Hook. För den nyfikne cyklisten finns  fler stigar, leder och andra grusvägar att utforska.  

https://ridewithgps.com/routes/27242700 (korta) 

https://ridewithgps.com/routes/27242701 (långa) 

 

Grus 32k. - Sjöarundan  

Mittemot infarten till Hooks Herrgård finns en grusväg som leder mot sjöarna Fängen och Sandsjön. Ett populärt och naturskönt område. Från sjöarna fortsätter du norröver på mindre vägar mot Ödestugu där rutten vänder mot Hook igen. Efter ett större fält, där du kan få se segelflyg lyfta och landa en vacker dag, möts du av en längre klättring där belöningen blir en lång skön utförskörning ner igen mot Hokasjön och herrgården.  

https://ridewithgps.com/routes/27242703  

 

Landsväg 30k - Vaggerydaren.  

En 3-mils cykelrunda som passerar Vaggeryd och leder tillbaka till Hooks Herrgård via Svenarum. Perfekt för dig som är ny på landsvägscykeln eller har du bara tid med ett kort intensivt pass innan Spa eller frukost. 

https://ridewithgps.com/routes/27242704  

 

Landsväg 50k - Malmbäcks loopen.  

Så när den perfekta 5-mils rundan du kan komma som cyklist. Här får du uppleva små slingrande vägar i Småländskt skogslandskap. Du rullar söderut mot Svenarum, viker av mot  Malmbäck och väl där leder vägen mot Ödestugu. Snart är du tillbaka vid herrgården och rullar förbi den spegelblanka Hokasjön in på uppfarten igen.  

https://ridewithgps.com/routes/27242702  

 

Landsväg 70k - Bonnarundan 

Här stiftar du bekantskap med klassiska vägar för traktens landsvägscyklister. Med största sannolikhet möter du andra cyklister från Jönköping och Vaggeryd längs vägen. Landskapet varierar mellan öppna odlingslandskap och lummig skog. Vägarna böljar fram och bilarna lyser med sin frånvaro. Har du utrymme för mer tid i sadeln så är tips att förlänga rundan över Bratteborgsgård. Sommartid är ett fikastopp hos hembygdsföreningen i Byarum att rekommendera, en magisk kakbuffé på traditionellt vis. Alternativt är en avstickaren längst norrut på rutten, till Rosetten i Taberg värt några extra kilometer.

https://ridewithgps.com/routes/27242699  

 

MTB, 35k, Hook-Vaggeryd-Hook 

Här tar du Höglandsleden från Hooks Herrgård (orange markering) i riktning mot Vaggeryd. Rutten består mestadels av grusväg och bredare stig. En mindre träbro leder dig mellan vackra sjöarna Fängen och Sandsjön. Vaggeryd rundas därefter på dess östra sida innan du når ett stigparti i motionsområdet söder om Vaggeryd. Grusvägarna leder sedan tillbaka till Hooks Herrgård.  

https://ridewithgps.com/routes/27249561  

 

MTB 55k, Hook-Tenhult-Hook  

Natursköna grusvägar norrut från Hooks Herrgård blir starten på en lite längre runda. Efter omkring 20 km nås Tenhult där en 10 km lång uppmärkt MTB-bana väntar. Banan har varierad stig och några tekniska utmaningar. När rutten vänder söderut igen blir det återigen fina grusvägar och något kortare parti med asfalt. 

https://ridewithgps.com/routes/27249925 

 

För den som vill sätta sig i bilen så finns massvis av fina MTB-banor i Jönköping och Värnamo, räkna med omkring 20-25 minuters resväg. http://cyclingjonkoping.com/stories/valj-och-vraka-mtb/